Забележителности

Село Баня е разположено в полите на Същинска Средна гора, намира се на 10 км. от Панагюрище, 40 км. от Пазарджик, 80 км.от Пловдив и само на 100км. от София.

Село Баня има богата история, която датира още от времето на траките, за което свидетелстват многобройните могили, римска крепост и римски калдъръмен път. Открити са множество археологически находки от всички исторически периоди. През селото тече река Банска Луда Яна, която е местообитание за множество видове риби, сред които черна мряна и речен кефал, подходящи за спортен риболов. С изключителната си природа, минералните извори, закрити и открити минерални басейни, село Баня предлага отлични условия за отдих и развлечения. Селото се намира на 500 м. надморска височина, в района преобладават смесени дъбови и иглолистни гори, а над 700 м. отстъпват на  буковите. В тях се срещат диви свине, сърни и други ловни обекти, а също така и множество редки и защитени видове от нашата флора и фауна.

В центъра е издигнат паметник на поп Груйо Бански. Отворена за посещения е и неговата къща музей. По живописна пътека може да се посети местността Калето, където има останки от древноримска крепост. Там по време на османското владичество населението е намирало убежище. Сьщо така има и римски път по който все още се виждат павета. Характерни за землището на селото са рядко срещаният червен камък и стотиците декари с трайни овощни насаждения – вишна и синя слива.

Освен местните забележителности, в близост до село Баня са разположени – историческата местност Оборище, музеите в Панагюрище, Стрелча, Копривщица и с.Старосел.